Nederland kent talloze duurzame, sociale, en lokale ondernemingen. Die moeten opboksen tegen grote winkelketens, die vol liggen met spullen waarvan we niet precies weten hoe, door wie, en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Daarom begint VPRO filmmaker Kees Brouwer zijn eigen keten: de Reaction.
Wat willen we nog minder?
Wat als er een winkelketen was waarin geen filiaal hetzelfde is? En waarin het maken van iets moois en duurzaams belangrijker is dan het maken van winst? Een remedie tegen onze verslaving aan groei, dat is de ‘Reaction’ volgens VPRO documentairemaker Kees Brouwer. Het moet een keten worden van ondernemers, ambachtslieden, ontwerpers, kunstenaars, boeren, koks, en noem maar op, die zich willen verenigen om een robuuste tegenhanger van het grootkapitaal te vormen. Want, zo vindt Kees, iedereen heeft recht op kwaliteit en duurzaamheid.
Zoals Bedaffair's bedden van Nederlandse bodem die een leven lang meegaan, truien die een leven lang meegaan, een fiets gemaakt van oude fietsen, chocoladepasta van Nederlandse bodem. Het is zomaar een greep uit het Reaction assortiment.
Zondag 19 september was Bedaffair bij de eerste bijeenkomst van Reaction
De Groene Afslag in Laren is een bijzondere plek. Het is een oud kazerneterrein aan de Bussumerheide, omgedoopt tot de dorpspomp voor veranderaars. Op deze zondag vond voorafgaand aan de bijeenkomst een biologische markt plaats. Voor de bijeenkomst waren er mensen uitgenodigd die iets gingen vertellen over het organiseren van een keten. Ook werd deze dag gebruikt om de eerste stap te zetten naar het formaliseren van de beweging. Dat zal gebeuren in de vorm van een ‘stichting in oprichting’. Een bijzonder moment waar Bedaffair bij was.
Bedaffair's duurzame verhaal op camera
Op de bijeenkomst konden de nieuwe 'filiaalhouders' worden gefilmd. Toen het Bedaffair team hun verhaal aan Kees vertelden, vroeg Kees of Arend Vaders, eigenaar en oprichter van Bedaffair, dit verhaal voor de camera en de groep wilde vertellen.
Zo vertelde Arend over het opboksen tegen de reguliere beddenbranche (olie- en chemie industrie) als lokaal ambachtelijk bedrijf dat uitsluitend natuurlijke grondstoffen verwerkt. Dat reguliere chemische matrassen slechts 8 jaar meegaan, vanwege een verdienmodel. Echter dat matrassen mits kwalitatief goed gemaakt, veel en veel langer mee kunnen gaan én daarnaast niet duurder hoeven te zijn. En daarbij biodiversiteit kunnen ondersteunen, de allerarmsten een eerlijke prijs betaald wordt én de oplossing zijn voor het afnemen van de afvalberg.
Ook onze bijzondere ervaring bij het bestellen van onze wol, noemde Arend op. Er wordt Nieuw-Zeelandse wol door onze leverancier geadviseerd. Een wol dat van de andere kant van de wereld komt. Bedaffair wil geen en zal nooit wol gebruiken dat een enorme wereldreis heeft gemaakt. En dus kiezen wij, als enige in de beddenbranche, voor lokale Franse biologische wol. Een duurdere wol dan die uit Nieuw Zeeland. Echter wel afkomstig van biologische dierhouderijen, GOTS + kbT gecertificeerd en van ongelooflijk mooie kwaliteit. Want dat is een waarborg om op lokale, ambachtelijke wijze matrassen te maken die tot 5x langer meegaan dan reguliere matrassen.
Er zijn heel veel prachtige initiatieven en verhalen. We weten niet of ons verhaal in de film terugkomt, maar dat Bedaffair terugkomt als Reaction onderneming dat is zo goed als zeker.
Sluit je aan en/of algemene informatie
Heb jij een eenzelfde gedachtengoed met jouw onderneming? Sluit je dan ook aan.
Wil je meer algemene informatie?
Klik hier voor meer informatie over aansluiten en over de film, de filmmaker en het initiatief >>
Uitzending film
Bekijk de film op 17 oktober 2021; 20:20 uur NPO2
Kees Brouwer is sinds 1992 documentairemaker bij de VPRO. Hij maakte eerder films over Wouter Bos, Ton Sijbrands en het Urker Mannenkoor. Ook maakte hij de documentaire Wij zijn Kees Brouwer. Momenteel werkt hij bij Tegenlicht.